Kai namo stogas lyg skylėta kepurė - kalbame apie klaidas


Tema, apie kurią toliau skaitysite, aktuali pradedantiems namo šiltinimo darbus, renovuojantiems savo namus ar norintiems pasiekti ir pakankamai gerus pastato sandarumo rezultatus. Jeigu po apšiltinimo darbų pastatas lieka nesandarus, per plyšius iš pastato "bėgs" šiltas oras. Kartu su juo skverbsis ir drėgmė, kuri pastato konstrukcijose gali ženkliai kondensuotis ir taip pridaryti žalos (sumažėja šiluminė varža, pastato ilgaamžiškumas, auga pelėsis ir t.t.) Manau sutiksite, kad daug smagiau kalbėtis apie kokybiškai atliktus namo šiltinimo darbus nei apie galvosūkiu tapusį prastą rezultatą.

Toliau peržiūrėkime kokia istorija nutiko vienam mūsų klientui apšiltinus savo namo stogą bei su kokiomis problemomis jam teko susidurti.

Taigi, buvome pakviesti išsiaiškinti kodėl per išorinės namo sienos ir stogo sandūras bėga vanduo (kondensatas). Atlikome nesandarių vietų paiešką ir pateikėme išvadas.

Mūrinio namo šlaitinio stogo apšiltinimo darbų klaidos:
Iš vidaus - stogo apšiltinimo sluoksnis (uždarų porų poliuretanas) padengtas tik iki murloto viršaus, todėl šiose vietose atsirado daugybiniai tarpeliai; tokie patys defektai stebimi frontono ir stogo jungtyse.
Iš išorės - namo sienų apdaila įmirkusi nuo gausaus kondensato lašėjimo iš pastogės.

Šiuo atveju taikėme sandarumo bandymą, kai su turima sandarumo įranga iš pastato vidaus siurbiamas oras. Taip dirbtiniu būdu sukeliamas slėgio skirtumas tarp vidaus ir lauko - suaktyvinamos nesandarios pastato vietos. Įdomumo dėlei pateikiame termovizines nuotraukas, kuriose užfiksuota tai kas nematoma akims – kaip šaltas oras skverbiasi iš išorės į pastato vidų.





Po sandarumo bandymo tapo akivaizdus šiltinimo darbų brokas: „tamsiausi taškai“ (nesandarios apšiltinto stogo vietos) – veikė kaip aktyvūs šalčio tilteliai. Tarpeliai buvo visiškai pralaidūs šalto oro prasiskverbimui. Taigi, mūsų klientas sandarumo bandymo pagalba „pamatė“ realią stogo situaciją – šilumos netekimo priežastį ir galimybę žalingam drėgmės judėjimui.  

Kyla esminis klausimas – kodėl iš apšiltintos geromis šiltinimo medžiagomis namo pastogės bėga vanduo? 

Viskas labai paprasta: kaip jau žinoma, šaltas žiemos oras yra kelis kartus sausesnis už šiltą kambario orą. Taigi, kuo žemesnė temperatūra lauke, tuo labiau šiltas ir drėgnas oras veržiasi iš šildomų patalpų į lauką. Šilti oro garai, patekę ant šaltų konstrukcijų, pasiekia kritinę ribą – atšąla sudarydami kondensatą.

Per nesandarų stogą, šaltuoju metų laiku vos per 1 mm pločio stoge esantį tarpelį gali „išbėgti“ iki 360 g/diena/m² vandens (kondensato). Tuo tarpu į hermetišką konstrukciją per parą gali prasiskverbti tik iki 1 g/m² (daugiau informacijos rasite puslapyje: https://passiv.de/former_conferences/Passive_House_E/airtightness_06.html.

Štai ir atsakymas klientui: kadangi stogo šiltinimas uždarų porų poliuretanu buvo atliktas neapdairiai tik iki murloto viršaus, o frontono ir sienos jungtys liko neužpildytos - susiformavo didelis nesandarių vietų plotas. Taigi, susidarė visos sąlygos „rasos taško efektui“. Šiltas ir drėgnas oras pro „skylėtą“ namo stogą „išvarvėjo“ ant šaltų aptinkuotų namo sienų.







Daugiau informacijos galite rasti - www.termas.lt 
Susisiekite - 861122060 ar 862350820









Komentarai